Sárga selyemmályva

Sárga selyemmályva

A sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) Ázsiában őshonos, a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó egyéves növény. Tudományos nevének faji része, a theophrasti az ókori görög filozófus-botanikusnak, Theophrasztosznak állít emléket.
Az akár 1 m magasra is megnövő növény 15–25 cm szélességű, szív alakú levelei bársonyos, selymes tapintásúak; innen ered a magyar selyemmályva elnevezés[forrás?]. A 4 cm átmérőjű virágai sárgák vagy narancssárgák. Gomb alakú toktermései hosszanti irányban nyílnak fel.

A selyemmályva elsősorban szántóföldi gyomnövény, főként kukoricaültetvényekben nő, de megtalálható utak mentén és kertekben is,[3] hiszen a tápanyagban gazdag, megművelt talajokat kedveli.
A selyemmályvát Kínában már i.e. 2000-ben termesztették erős, a jutához hasonló rostjaiért. A levelek megpirítva vagy omlettben is fogyaszthatók. A növény maabulha néven ismert a Maldív-szigeteken, ahol a levelét olyan tradicionális maldív ételek elkészítéséhez is használják, mint a mas huni: az apróra vágott leveleket reszelt kókuszdióval és maldív hallal(wd)[m 1] összekeverve tálalják.[4] A magokat Kínában és Kasmírban fogyasztják.
Az Egyesült Államok középnyugati, valamint északkeleti régióiban, Kelet-Kanadában, valamint a Földközi-tenger keleti részén szántóföldi növényekre (különösen a kukoricára és a szójababra) káros gyomként tartják számon.[6]

Miután a 18. században Észak-Amerikába is behurcolták, a selyemmályva hamarosan invazív fajjá vált az USA keleti és középnyugati szántóföldi területein. Ez a kukoricát leginkább károsító gyomnövények egyike, kordában tartására és irtására több százmillió dollárt költenek évente, mivel nem kontrollálva akár 34%-al is csökkentheti a terméshozamot. A selyemmályva kártétele abban áll, hogy elszívja a környező haszonnövényektől a vizet és a tápanyagot.[7] A növény gyomirtókkal (herbicidekkel) irtható.
Fotó: Stefánné Lévai Edit (Sárvíz-Nádor 2014 Konzorcium), szöveg:Wikipédia